Πεκίνο 2008

H πρωτεύουσα της Κίνας φιλοξένησε από τις 8 έως τις 24 Αυγούστου τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Καταρρίφθηκαν περισσότερα από 40 παγκόσμια ρεκόρ και άλλα 130 Ολυμπιακά, ενώ έγιναν για πρώτη φορά περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι ντόπινγκ. Η διοργάνωση σημείωσε απόλυτη επιτυχία κυρίως λόγω των άριστων αθλητικών εγκαταστάσεων και της τελειότητας της φιλοξενίας των αθλητών και αθλητριών στο Ολυμπιακό Χωριό. Στη τελετή έναρξης που ήταν εντυπωσιακή παρέστησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γαλλίας Νίκολας Σαρκοζί, των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Στο αγωνιστικό μέρος διακρίθηκαν ιδιαίτερα ο Αμερικανός Μάικ Φέλπς με οκτώ χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, ο Τζαμαικανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ με τρία χρυσά σε 100μ, 200 και 4Χ100μ καθώς και ο Βρετανός Κρις Χόι με τρία χρυσά στη ποδηλασία.
Επίσης καταρρίφθηκε το … παγκόσμιο ρεκόρ σε σωματικό βάρος αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τζουντόκα Ρικάρντο Μπλας από τη νήσο Γκουάμ έγινε ο βαρύτερος στην ιστορία με 210 κιλά.
Στον πίνακα μεταλλίων η Κίνα πήρε τα περισσότερα χρυσά με 51 και οι ΗΠΑ τα περισσότερα σε σύνολο με 110.
Η Ελλάδα κατέκτησε τρία μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν στην κωπηλασία οι Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος καθώς και ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης που για δεύτερη σερί φορά προκρίθηκε στον τελικό στο τεκβοντό. Το χάλκινο κέρδισαν οι Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου στην κατηγορία Ινλινγκ της ιστιοπλοΐας. Χάλκινο είχε κατακτήσει και η Πηγή Δεβετζή στο άλμα τριπλούν αλλά σε επανέλεγχο του δείγματος ντόπινγκ που έγινε το 2015, βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία και της αφαιρέθηκε το μετάλλιο.

Ελληνικές Συμμετοχές: 149

-
2
1
Ελληνικές Συμμετοχές: 6
Σημαιοφόρος: Ηλιάδης Ηλίας
Αρχηγός Αποστολής: Ισίδωρος Κούβελος

Μετάλλια

Σοφία Μπεκατώρου: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008
Σοφία Παπαδοπούλου: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008
Βιργινία Κραβαριώτη: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ασημένιο Μετάλλιο, Ταεκβοντό, Πεκίνο 2008
Βασίλης Πολύμερος: Ασημένιο μετάλλιο, Κωπηλασία, Πεκίνο 2008
Δημήτρης Μούγιος: Ασημένιο μετάλλιο, Κωπηλασία, Πεκίνο 2008