Ατλάντα 1996

Κοσμογονία για την Ελλάδα στην Ατλάντα όπου κατέκτησε οκτώ μετάλλια από τα οποία τα τέσσερα χρυσά και τα υπόλοιπα ασημένια.
Ο Πύρρος Δήμας πήρε το δεύτερο σερί χρυσό όπως και ο Ακάκιος Καχιασβίλης αλλά όμως πρώτο για την Ελλάδα. Χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν ακόμα ο Ιωάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα της ιστιοπλοίας.
Επίσης δεν λείπουν τα πλασαρίσματα μέσα στην πρώτη οκτάδα και οι συμμετοχές σε μεγάλους τελικούς. Η Ελλάδα πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της στο θεσμό. Συνολικά μετείχαν 10.310 αθλητές από 197 χώρες αλλά η Ατλάντα παρουσίασε πολλά προβλήματα οργανωτικής μορφής.
Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά εντυπωσίασε ήταν η αδυναμία φύλαξης του Ολυμπιακού Πάρκου όπου στις 27 Ιουλίου εξερράγη μία βόμβα με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και 111 τραυματίες. Ο ένοχος Έρικ Ρόμπερτ Ράντολφ αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2003 και τιμωρήθηκε με ποινή τετράκις ισόβια. Από κεί και πέρα παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό χάος, προβλήματα στη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη συνεχή πτώση του συστήματος υποστήριξης και δυστυχώς ένα πλήθος ευγενικών αλλά κακώς εκπαιδευμένων και πληροφορημένων εθελοντών.
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε από τα χέρια του διάσημου πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι που υπέφερε από τη νόσο Πάρκινσον ενώ ελάχιστα νωρίτερα, μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο έτρεξαν ακόμα ο πυγμάχος Ίβαντερ Χόλιφιλντ δίπλα – δίπλα με την Βούλα Πατουλίδου.
Στο αγωνιστικό μέρος ο Αμερικανός Κάρλ Λιούις κέρδισε στο άλμα εις μήκος για τέταρτη σερί φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ισοφάρισε το ρεκόρ του δισκοβόλου Άλ Έρτερ ενώ ο Ρώσος παλαιστής Αλεξάντρ Καρέλιν έγινε ο πρώτος με τρία σερί χρυσά στην ίδια κατηγορία σωματικού βάρους για το άθλημα του.
Συνολικά κέρδισαν μετάλλια 79 χώρες από τις οποίες οι 53 και χρυσά.
Τη διοργάνωση του 1996, χρυσή επέτειο της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, διεκδίκησε και η Αθήνα όπου έχασε όμως στην ψηφοφορία της ΔΟΕ από την Ατλάντα με ψήφους 51-35, απόφαση που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από όλα τα διεθνή ΜΜΕ και τη κοινή γνώμη.

Οι αγώνες αυτοί που διεξήχθησαν από τις 19 Ιουλίου εως τις 4 Αυγούστου είχαν μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή των αθλητών να φτάνει τις 10.000 από 197 χώρες. Στο αγωνιστικό μέρος ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος πράγμα που οδήγησε στην επίτευξη πολλών σημαντικών επιδόσεων.

Ελληνικές Συμμετοχές: 121

Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών
Ακάκιος Καχιασβίλης: Χρυσό μετάλλιο, Άρση Βαρών
Νίκος Κακλαμανάκης: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα
Ιωάννης Μελισσανίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική
Νίκη Μπακογιάννη: Ασημένιο Μετάλλιο, Στίβος
Λεωνίδας Σαμπάνης: Ασημένιο Μετάλλιο, Άρση Βαρών
Βαλέριος Λεωνίδης: Ασημένιο Μετάλλιο, Άρση Βαρών
Λεωνίδας Κόκας: Ασημένιο Μετάλλιο, Άρση Βαρών

4
4
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 8
Σημαιοφόρος: Δήμας Πύρρος
Αρχηγός Αποστολής: Σπύρος Καπράλος

Μετάλλια

Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Νίκος Κακλαμανάκης: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Ατλάντα 1996
Νίκη Μπακογιάννη: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Ατλάντα 1996
Λεωνίδας Σαμπάνης: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Βαλέριος Λεωνίδης: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Ακάκιος Καχιασβίλης: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Λεωνίδας Κόκας: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Ιωάννης Μελισσανίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Ατλάντα 1996