Βαρκελώνη 1992

Η αρχή της άνοιξης του ελληνικού αθλητισμού που προσέδωσε με τα αποτελέσματα της Βαρκελώνης τρομερή ψυχολογική ώθηση στους Έλληνες αθλητές όλων των αθλημάτων.
Οι μεγάλες νίκες και τα χρυσά μετάλλια του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών και της Βούλας Πατουλίδου στον στίβο (100μ εμπόδια) προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού στη χώρα και η τελετή υποδοχής τους στο Παναθηναϊκό στάδιο ήταν αλησμόνητη.
Ωστόσο συνολικά η ελληνική αποστολή είχε θαυμάσια αποτελέσματα που αποτέλεσαν και τη βάση των επιτυχιών τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και πάλι στο θεσμό ενιαία η ομάδα της Γερμανίας ενώ η Ν. Αφρική έκανε την επανεμφάνισή της μετά από 32 χρόνια αποκλεισμού λόγω της ρατσιστικής πολιτικής της.
Επίσης η Εσθονία και η Λετονία παρέταξαν ανεξάρτητες ομάδες και πάλι, για πρώτη φορά μετά το 1936 και η Λιθουανία για πρώτη φορά μετά το 1928. Οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης συνέθεσαν πρόσκαιρα και μέχρι το 1996 στην Ατλάντα μία ομάδα με την επωνυμία «Ενωμένη Ομάδα».
Η Γιουγκοσλαβία λόγω του πολέμου αποκλείστηκε από όλα τα ομαδικά σπορ και έλαβε δικαίωμα συμμετοχής ως «ανεξάρτητοι συμμετέχοντες Ολυμπιακών Αγώνων». Το μπέιζμπολ ύστερα από άθλημα επίδειξης για έξη διοργανώσεις μπήκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα όπως και το μπάντμιντον και το τζούντο γυναικών. Στο μπάσκετ κατέπληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την εμφάνιση επαγγελματιών του ΝΒΑ και δίκαια έλαβαν την ονομασία «dream team». Είχαν μέσο όρο 117 πόντους στα παιχνίδια τους και δεν χρειάστηκε, ούτε και ζήτησαν ποτέ τάιμ άουτ.

Ελληνικές Συμμετοχές: 70
Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών
Βούλα Πατουλίδου: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος

2
-
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 2
Σημαιοφόρος: Παπακώστας Λάμπρος
Αρχηγός Αποστολής: Γιάννης Παπαδογιαννάκης

Μετάλλια

Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Βαρκελώνη 1992
Βούλα Πατουλίδου: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Βαρκελώνη 1992