Σεούλ 1988

Η τελική διαφωνία στην ιδέα συνδιοργάνωσης των αγώνων από την Νότιο Κορέα που ανέλαβε με την Σεούλ την Ολυμπιακή Πόλη και την Βόρειο Κορέα επέφερε ένα μικρό ευτυχώς πρόβλημα μποικοτάζ.
Απείχαν από τη διοργάνωση η Β.Κορέα, η Αιθιοπία, η Κούβα και η Νικαράγουα. Τελικά οι αγώνες ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου και τελείωσαν στις 2 Οκτωβρίου. Έλαβαν μέρος 8465 αθλητές από 159 χώρες οι οποίοι μετείχαν σε 237 αγωνίσματα. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η επιτραπέζια αντισφαίριση. Δυστυχώς όμως είχαμε και το πελώριο, όπως εξελίχθηκε, σκάνδαλο ντόπινγκ του Μπέν Τζόνσον. Ο Καναδός σπρίντερ λίγο μετά τη νίκη του στα 100μ αποδείχθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στον Αμερικανό Κάρλ Λιούις. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισαν ακόμα η Αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ στα 100μ και 200μ με σύνολο τρία χρυσά και ένα ασημένιο, ο συμπατριώτης της Μάτ Μπιόντι με επτά μετάλλια στη κολύμβηση από τα οποία τα πέντε χρυσά και βέβαια η Κριστιν Ότι από την ΛΔ Γερμανίας με έξη χρυσά στη κολύμβηση γυναικών.
Στη Σεούλ σημειώθηκε όμως και ένα μοναδικό ρεκόρ από γυναίκα. Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Ρότενμπουργκερ κέρδισε τον χειμώνα του 1988 χρυσό μετάλλιο στο πατινάζ ταχύτητας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι και το καλοκαίρι ασημένιο μετάλλιο στη ποδηλασία.
Η Ελλάδα έγινε δεκτή με μεγάλες τιμές από τους φιλάθλους της χώρας που δεν ξεχνούσαν με τίποτα τη συμμετοχή μας στο πλευρό τους στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του 50.
Ολοκληρώσαμε τη συμμετοχή μας με το χάλκινο μετάλλιο του πρωταθλητή της ελληνορωμαικής πάλης Μπάμπη Χολίδη που αγωνίστηκε με σχετικά πρόσφατη την επέμβαση του στο γόνατο που μάζευε συνεχώς υγρό.

Ελληνικές Συμμετοχές: 56

Μπάμπης Χολίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Ελληνορωμαϊκή πάλη

-
-
1
Ελληνικές Συμμετοχές: 1
Σημαιοφόρος: Χολίδης Μπάμπης
Αρχηγός Αποστολής: Γιάννης Παπαδογιαννάκης

Μετάλλια

Μπάμπης Χολίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Σεούλ 1988