Λος Άντζελες 1984

Στη διοργάνωση του 1984 είχαμε την απάντηση της Σοβ. Ένωσης και φίλα προσκείμενα χωρών της στο μποϊκοτάζ των Αμερικανών τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Απουσίασαν συνολικά 14 χώρες με την αιτιολογία της παραβίασης από τους Αμερικανούς διατάξεων του Ολυμπιακού Χάρτη. Ωστόσο επί της ουσίας απουσίασε το 58% των χρυσών μεταλλίων του 1976 καθώς έλειπαν οι 29 από τους 30 κατόχους μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών του 1983 και ανάμεσα στις απουσίες υπήρχαν και όλοι οι χρυσοί νικητές. Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε πολλά άλλα αθλήματα όπως στην πάλη. Πάντως παρά το μποϊκοτάζ είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχής χωρών που έφθασαν τις 140. Για πρώτη φορά μπήκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα ο μαραθώνιος δρόμος γυναικών, ο αγώνας ποδηλασίας γυναικών επί δημοσίας οδού και η ρυθμική γυμναστική.
Στους αγώνες αυτούς που διεξήχθησαν από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου έλαβαν μέρος 6797 αθλητές οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 221 αγωνίσματα. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε η μορφή του Carl Lewis, ο οποίος κατάφερε να ισοφαρίσει την επιτυχία του συμπατριώτη του Jesse Owens το 1936 στο Βερολίνο, κερδίζοντας 4 χρυσά μετάλλια (100, 200, 4Χ100, μήκος) ακριβώς στα ίδια αγωνίσματα. Στο ποδόσφαιρο για πρώτη φορά απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής παίκτες που δεν έχουν παίξει σε παγκόσμιο κύπελλο ενώ τον τελικό του αθλήματος Γαλλία – Βραζιλία παρακολούθησαν 101.799 θεατές.
Η Ελλάδα είχε συνολικά καλή παρουσία με τη κατάκτηση και δυο μεταλλίων, αμφότερα από την ελληνορωμαική πάλη, με τους Δημήτρη Θανόπουλο (ασημένιο) και Μπάμπη Χολίδη (χάλκινο).

Ελληνικές Συμμετοχές: 62

Δημήτρης Θανόπουλος: Ασημένιο Μετάλλιο, Ελληνορωμαϊκή πάλη
Μπάμπης Χολίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Ελληνορωμαϊκή πάλη

-
1
1
Ελληνικές Συμμετοχές: 2
Σημαιοφόρος: Μυγιάκης Στέλιος
Αρχηγός Αποστολής: Μιχάλης Μαστρανδέας

Μετάλλια

Δημήτρης Θανόπουλος: Ασημένιο Μετάλλιο, Πάλη, Λος Άντζελες 1984
Μπάμπης Χολίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Λος Άντζελες 1984