Μόντρεαλ 1976

Στην πόλη του Μόντρεαλ χτίστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν πρότυπα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ωστόσο κόστισαν πελώρια ποσά και ο Καναδάς αποπλήρωνε για πολλά χρόνια ένα τεράστιο οικονομικό χρέος. Μεγάλο μέρος των εξόδων κόστισαν τα σκληρά μέτρα ασφαλείας ύστερα από τα γεγονότα του Μονάχου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εισήλθαν σε μία άλλη εποχή στον τομέα αυτό. Οι αγώνες διήρκεσαν από τις 17 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου και η συμμετοχή αθλητών ξεπέρασε τις 6000 από 92 χώρες. Ωστόσο είχαμε και μποϊκοτάζ με πρωτοβουλία της Τανζανίας επειδή μία ομάδα ράγκμπι της Ν. Ζηλανδίας, μη Ολυμπιακό άθλημα, έδωσε φιλικό παιχνίδι στην Νότιο Αφρική που ήταν τιμωρημένη λόγω ρατσιστικής πολιτικής.
Τελικά παρά τις προσπάθειες, οι Αφρικανοί δεν έκαναν πίσω και αποχώρησαν από τους αγώνες 22 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το μπάσκετ, το χάντμπολ και η κωπηλασία γυναικών.
Η ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας κέρδισε τα 11 από τα 13 χρυσά μετάλλια στις γυναίκες με 21 παγκόσμια ρεκόρ σε σύνολο 26 ενώ οι ΗΠΑ επικράτησαν στα 12 από τα 13 αγωνίσματα ανδρών. Στη πάλη, η Σοβ. Ένωση κέρδισε 18 στα 20 μετάλλια από τα οποία τα 12 χρυσά. Στη γυμναστική έλαμψε το άστρο της Ρουμάνας Νάντια Κομανέτσι που εντυπωσίασε ολόκληρο τον κόσμο. Η 14χρονη πρωταθλήτρια κέρδισε πέντε μετάλλια, τα τρία χρυσά και πέτυχε τα πρώτα 10άρια στη βαθμολογία στην ιστορία του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Η ελληνική ομάδα δεν τα κατάφερε στο σύνολό της και σαν καλύτερη διάκριση είχε την 4η θέση του Νίκου Ηλιάδη στην άρση βαρών και την 6η θέση του Τάσου Μπουντούρη στην ιστιοπλοΐα.

Ελληνικές Συμμετοχές: 37

-
-
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 0
Σημαιοφόρος: Παπαγεωργόπουλος Βασίλης
Αρχηγός Αποστολής: Γιώργος Αθανασιάδης

Μετάλλια

-