Μόναχο 1972

Οι αγώνες του Μονάχου αμαυρώθηκαν από τα γεγονότα της 5ης Σεπτεμβρίου, όταν οκτώ Παλαιστίνιοι της οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης" εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και στο κτίριο όπου διέμενε η αποστολή του Ισραήλ. Δύο ισραηλινοί αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν αμέσως ενώ εννιά βρέθηκαν όμηροι. Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε αμέσως με την κυβέρνηση του Ισραήλ να αρνείται εξ αρχής να ικανοποιήσει το αίτημα των εισβολέων για απελευθέρωση 200 κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Όμηροι και τρομοκράτες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε γειτονικό αεροδρόμιο αλλά η επέμβαση της αστυνομίας επέφερε το θάνατο των εννιά Ισραηλινών, πέντε παλαιστινίων και ενός αστυνομικού. Οι αγώνες προς στιγμήν διακόπηκαν και τελικά συνεχίστηκαν και πάλι μετά από 34 ώρες. Έλαβαν μέρος 7123 αθλητές από 121 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 195 αγωνίσματα. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε η μορφή του Αμερικανού κολυμβητή Mark Spitz ο οποίος κατάφερε να κερδίσει επτά χρυσά μετάλλια.
Μετά από 52 χρόνια επανεμφανίστηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η τοξοβολία και μετά από 36 το χάντμπολ.
Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η ήττα των ΗΠΑ από την Σοβ. Ένωση στον τελικό του μπάσκετ με 51-50 σε νεκρό χρόνο ύστερα από ένα σερί 62 νικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν, υπέβαλαν ένσταση που απορρίφθηκε και τελικά αρνήθηκαν να παραλάβουν τα ασημένια μετάλλια τους.
Η Ελλάδα τα πήγε περίφημα με τη κατάκτηση δύο ασημένιων μεταλλίων. Τα κέρδισαν ο Ηλίας Χατζηπαυλής στη κατηγορία σκαφών Φιν της ιστιοπλοΐας και ο Πέτρος Γαλακτόπουλος στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Ελληνικές Συμμετοχές: 60

Ηλίας Χατζηπαυλής: Ασημένιο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα
Πέτρος Γαλακτόπουλος: Ασημένιο Μετάλλιο, Ελληνορωμαϊκή Πάλη

-
2
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 2
Σημαιοφόρος: Παπανικολάου Χρήστος
Αρχηγός Αποστολής: Ευάγγελος Μοιρόπουλος

Μετάλλια

Ηλίας Χατζηπαυλής: Ασημένιο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Μόναχο 1972
Πέτρος Γαλακτόπουλος: Αργυρό Μετάλλιο, Πάλη, Μόναχο 1972