Μέξικο Σίτυ 1968

Η γεωγραφική θέση της πόλης με το μεγάλο υψόμετρο της ήταν προβλήματα τα οποία ομολογουμένως δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους αθλητές, τουλάχιστον των αγωνισμάτων που απαιτούσαν παρατεταμένη προσπάθεια. Οι μετρήσεις έδειχναν ότι στην ατμόσφαιρα υπήρχε 30% λιγότερο οξυγόνο. Ο νικητής στα 5000μ πέτυχε την πιο αργή επίδοση των τελευταίων 16 χρόνων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο νικητής στα 10.000μ τη χειρότερη τα τελευταία 20 χρόνια. Η οργανωτική επιτροπή για το λόγο αυτό και προκειμένου να προσαρμοστούν οι αθλητές στις συνθήκες αυτές διοργάνωσε το 1965, 1966 και 1967 Ολυμπιακές εβδομάδες και κάλεσε τις ξένες αποστολές δύο εβδομάδες πριν τους αγώνες προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα οι αθλητές τους. Τελικά στους αγώνες έλαβαν μέρος 5330 αθλητές και αθλήτριες από 112 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 170 αγωνίσματα. Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε ο Αμερικανός άλτης του μήκους Bob Beamon με το απίστευτο για την εποχή του άλμα στα 8.90μ. Παγκόσμιο ρεκόρ που κράτησε μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Τόκιο το 1991.
Εκπληκτικές επιδόσεις σημειώθηκαν όμως και σε άλλα αγωνίσματα στίβου όπως στα 400μ με 43.86, στο τριπλούν όπου καταρρίφθηκε τρείς σερί φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, στα 200μ με 19.83.
Ο Αμερικανός δισκοβόλος Άλ Έρτερ κέρδισε πέτυχε το 4Χ4 στα χρυσά του Ολυμπιακά μετάλλια (1956, 1960, 1964, 1968), ο πρώτος που πέτυχε κάτι ανάλογο στο ίδιο αγώνισμα.
Ο συμπατριώτης του Ντικ Φόσμπερι υπερέβη τον πήχη με τη πλάτη στο άλμα εις ύψος και αμέσως γεννήθηκε μια νέα τεχνική που ακολουθείται πλέον πιστά μέχρι τις ημέρες μας.
Για πρώτη φορά καθιερώθηκε έλεγχος φύλου των αθλητριών και παράλληλα είχαμε το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ από χρήση αλκοόλ από τον Σουηδό Χανς Γκούναρ Λίλιενβαλ (μοντέρνο πένταθλο).
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει κυρίως την τελετή απονομής των 200μ όταν οι Αμερικανοί Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος εμφανίστηκαν ξυπόλητοι και ύψωσαν μαυροφορεμένη τη γροθιά ως ένδειξη δύναμης της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες». Εξεδιώχθησαν αμέσως από το Ολυμπιακό Χωριό και τιμωρήθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο μετά από συγκλονιστικούς αγώνες του Πέτρου Γαλακτόπουλου στην ελληνορωμαική πάλη.

Ελληνικές Συμμετοχές: 45

Πέτρος Γαλακτόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Ελληνορωμαϊκή Πάλη

-
-
1
Ελληνικές Συμμετοχές: 1
Σημαιοφόρος: Παπανικολάου Χρήστος
Αρχηγός Αποστολής: Ορέστης Γερασιμίδης

Μετάλλια

Πέτρος Γαλακτόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Μέξικο Σίτυ 1968