Ελσίνκι 1952

Οι αγώνες διήρκεσαν από 19 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Έλαβαν μέρος 4925 αθλητές από 69 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 149 αγωνίσματα. Για πρώτη φορά συμμετείχε η τότε Σοβιετική Ένωση με πολυμελή αποστολή που μάλιστα κατέλαβε στη πρεμιέρα της τη δεύτερη θέση στον πίνακα μεταλλίων μετά τις ΗΠΑ. Επίσης μετείχε για πρώτη φορά μεταπολεμικά και η Γερμανία ως ενωμένη ομάδα. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε η συμμετοχή του Emil Zatopek από την Τσεχοσλοβακία που κατέπληξε τους πάντες με τις επιτυχίες του στους δρόμους αντοχής. Κέρδισε τα χρυσά μετάλλια στα 5.000μ, 10.000μ και μαραθώνιο δρόμο, όπου πήρε μέρος για πρώτη φορά στη καριέρα του. Ακόμα και σήμερα παραμένει ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του θεσμού με τρία χρυσά στα τρία αυτά αγωνίσματα. Ενδιάμεσα, η σύζυγος του Ντάνα Ζατοπέκοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.
Το κοινό υπήρξε θαυμάσιο, Κατέκλυσε μαζικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, γνώριζε λεπτομέρειες για κάθε άθλημα και αγώνισμα και χειροκρότησε όλους τους αθλητές σε σημείο που προκάλεσε πελώρια εντύπωση στους αθλητές όλου του κόσμου.
Η Ελλάδα παρέλασε στην τελετή έναρξης για πρώτη φορά στην ιστορία της με τραγιάσκες, κομμάτι του αθλητικού εξοπλισμού των αθλητών μας, που είχε προμηθευτεί η ΕΟΕ για να αντιμετωπίσει πιθανό κρύο τα βράδια.
Στη διοργάνωση πήρε μέρος σε μια προκριματική φάση που έγινε στο Ελσίνκι και η εθνική ομάδα μπάσκετ αλλά σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία μπάσκετ (FIBA) επί της ουσίας επρόκειτο για προολυμπιακό τουρνουά και ουδέποτε εισήλθε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των αγώνων.
Αντίθετα, η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) θεωρεί ότι η Ελλάδα, παρά το ένα και μοναδικό παιχνίδι της καθώς και την ήττα - αποκλεισμό της, δύναται να ισχυρίζεται ότι μετείχε κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ελληνικές Συμμετοχές: 25

-
-
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 0
Σημαιοφόρος: Σύλλας Νίκος
Αρχηγός Αποστολής: Ιωάννης Κετσέας

Μετάλλια

-