Άμστερνταμ 1928

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928 διήρκεσαν από τις 17 Μαϊου μέχρι τις 12 Αυγούστου και συνολικά έλαβαν μέρος 3014 αθλητές από 46 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 109 αγωνίσματα. Στη τελετή έναρξης η Ελλάδα παρέλασε πρώτη μπροστά από όλες τις χώρες για πρώτη φορά στο θεσμό ύστερα από απόφαση των Ολλανδών διοργανωτών σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση τους επικυρώθηκε και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα να παρελαύνει τελευταία. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν αθλήτριες στον στίβο και στη γυμναστική για πρώτη φορά αλλά η υπερβολική κούραση των αθλητριών στα όρια της κατάρρευσης μάλιστα στη κούρσα των 800μ οδήγησε την ΔΟΕ στην εισήγηση να «κοπούν» τα αγωνίσματα γυναικών, κάτι που δεν δέχθηκε επ ουδενί όμως η διεθνής ομοσπονδία στίβου.
Τελικά βρέθηκε μια μέση λύση που επέτρεπε στις γυναίκες, όσον αφορά τα αγωνίσματα δρόμων, να μετέχουν αποκλειστικά σε αποστάσεις μέχρι 200μ.
Απόφαση που διατηρήθηκε επί 32 χρόνια.
Αξιοσημείωτο στο Άμστερνταμ ήταν το γεγονός ότι 28 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον από ένα χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ που άντεξε 40 χρόνια.

Ελληνικές Συμμετοχές: 24

-
-
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 0
Σημαιοφόρος: Καρυοφίλης Αντώνης
Αρχηγός Αποστολής: Μιχάλης Ρινόπουλος

Μετάλλια

-