Αμβέρσα 1920

Μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Δ.Ο.Ε. ανέθεσε στην Αμβέρσα του Βελγίου τη διεξαγωγή των Αγώνων του 1920. Δεν προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος οι χώρες που ηττήθηκαν στον πόλεμο παρά τις αντιρρήσεις του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Έτσι οι Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τουρκία και Βουλγαρία έμειναν εκτός θεσμού. Για πρώτη φορά έγινε έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας και για πρώτη φορά επίσης δόθηκε ο Ολυμπιακός Όρκος του αθλητή τον οποίο εκφώνησε ο Victor Boin, παλαίμαχος αθλητής της ξιφασκίας. Στο αγωνιστικό μέρος οι Φινλανδοί διακρίθηκαν στους δρόμους αντοχής ενώ σημειώθηκαν και πολλά ιδιότυπα ρεκόρ, όπως οι νίκες του 73χρονου σουηδού σκοπευτή Oscar Swahn και της 13χρονης αμερικανίδας καταδύτριας Aileen Riggin.
Ο Αμερικανός Eagan έγινε και παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε χρυσά μετάλλια σε θερινούς και χειμερινούς αγώνες. Το 1920 κέρδισε στη πυγμαχία και 12 χρόνια αργότερα στο μπόμπσλεϊ.
Στην Αμβέρσα παίχθηκε για πρώτη και τελευταία φορά χόκει επί πάγου σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ελλάδα, σε δύσκολα χρόνια, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό σκοποβολής.

Ελληνικές Συμμετοχές: 54

Αλέξανδρος Θεοφυλάκης, Γιάννης Θεοφυλάκης, Γιώργος Μωραϊτίνης, Ιάσων Σαππάς, Αλέξανδρος Βρασιβανόπουλος: Ασημένιο Μετάλλιο, Σκοποβολή

1
1
-
Ελληνικές Συμμετοχές: 5
Σημαιοφόρος: Ζαρκάδης Βασίλειος
Αρχηγός Αποστολής: Ιωάννης Χρυσάφης

Μετάλλια

Αλέξανδρος Θεοφυλάκης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Γιάννης Θεοφυλάκης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Γιώργος Μωραϊτίνης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Ιάσων Σαππάς: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Αλέξανδρος Βρασιβανόπουλος: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920