Στοκχόλμη 1912

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μιας μορφής ηλεκτρονικό χρονόμετρο έστω και δοκιμαστικά ενώ ακόμα οι δρομείς στίβου έτρεξαν για πρώτη φορά σε διαδρόμους του σταδίου. Μια επιπλέον καινοτομία των αγώνων αυτών ήταν η εισαγωγή ενός νέου αθλήματος, του μοντέρνου πένταθλου όπου μάλιστα έλαβε μέρος και ο Αμερικανός υπολοχαγός Τζόρτζ Πάτον, μετέπειτα διάσημος στρατηγός στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Οι Σουηδοί διοργανωτές αρνήθηκαν να εισάγουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα την πυγμαχία με την αιτιολογία ότι πρόκειται περί ενός βιαίου αθλήματος. Στην πάλη και με βάση τους κανονισμούς της εποχής ο Φινλανδός Άλφρεντ Ασικάινεν αγωνίστηκε επί 11 ώρες προκειμένου να φθάσει στη νίκη στα ημιτελικά επί του Εσθονού Μάρτιν Κλάιν.
Ο Αμερικανός Τζιμ Θόρπ κέρδισε στο πένταθλο και στο δέκαθλο στίβου αλλά λίγο αργότερα έχασε από την ΔΟΕ τα χρυσά του μετάλλια επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας όταν εισέπραξε μια μικρή αμοιβή για τη συμμετοχή του σε έναν αγώνα ραγκμπι. Δικαιώθηκε μετά θάνατον όταν ο γιός του Μπιλ έλαβε πίσω, το 1984, τα δυο μετάλλια του πατέρα του.
Φανταστείτε ότι στο δέκαθλο ήταν τέτοιες οι επιδόσεις του Θόρπ που βελτιώθηκαν από τον δεύτερο νικητή των αγώνων του 1948.
Στο ποδόσφαιρο, ο Γερμανός Γκότφριντ Φουκς πέτυχε δέκα γκολ σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Κωστής Τσικλητήρας επανήλθε δριμύτερος τέσσερα χρόνια μετά το Λονδίνο και στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τα νέα προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωταθλητής κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς με ένα σύνολο τεσσάρων μεταλλίων σε δύο σερί διοργανώσεις.

Ελληνικές Συμμετοχές: 28

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος

1
-
1
Ελληνικές Συμμετοχές: 2
Σημαιοφόρος: Τσικλητήρας Κωνσταντίνος
Αρχηγός Αποστολής: Αναστάσιος Μεταξάς

Μετάλλια

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Στοκχόλμη 1912
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Στοκχόλμη 1912