Ένας χρόνος για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Kraków-Małopolska 2023!

Tuesday, June 21, 2022 - 14:18

Ένας χρόνος απομένει για να ξεκινήσει η 3η διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων Kraków-Małopolska 2023, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην Πολωνία από τις 21 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023 και για να σηματοδοτήσουν την ημέρα αυτή, οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές δημοσίευσαν σήμερα το προσωρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Στους Αγώνες θα συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές από 18 ολυμπιακά αθλήματα, οι οποίοι θα επιδιώξουν μια ολυμπιακή πρόκριση και ευρωπαϊκούς τίτλους, ενώ ένας από τους κυρίους στόχους των αγώνων είναι να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Συγχρόνως, τα μη ολυμπιακά αθλήματα στο πρόγραμμα θα φέρουν ένα φρέσκο και δυναμικό στοιχείο στους Αγώνες, συμβάλλοντας στην προσέλκυση νεότερου κοινού.
Η ερχόμενη διοργάνωση Ευρωπαϊκών Αγώνων θα σηματοδοτήσει τους πρώτους Αγώνες όπου δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου νέοι μόνιμοι αθλητικοί χώροι, με την Πολωνία να χρησιμοποιεί κυρίως τους παγκοσμίου επιπέδου υπάρχοντες χώρους στην Κρακοβία και τις περιοχές Małopolska, Śląsk και κάτω Śląsk για τα 18 ολυμπιακά αθλήματα και τα πρόσθετα μη ολυμπιακά αθλήματα. Ενώ, θα χρησιμοποιηθεί ένας μικρός αριθμός προσωρινών χώρων.
Η αειφορία είναι στο επίκεντρο των Αγώνων και εκτός από τον σχεδιασμό του τόπου διεξαγωγής των αγώνων, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στους τομείς των μεταφορών, της διοργάνωσης, της διαχείρισης απορριμμάτων και πολλά άλλα για να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές άνθρακα θα περιορίζονται στο ελάχιστο. Υπάρχουν επίσης σχέδια αντιστάθμισης άνθρακα για να διασφαλιστεί ότι οι Αγώνες θα επιτύχουν ουδετερότητα του άνθρακα.
Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξαχθούν με την εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων χρηστής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του προγράμματος κατά του ντόπινγκ από τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχων (International Testing Agency), σύμφωνα με το κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) το οποίο υπέγραψαν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές.
Ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά της προετοιμασίας για την τρίτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτοί οι αγώνες θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση της Ευρώπης. Οι Αγώνες θα αναδείξουν τον αναπόσπαστο ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση της ειρήνης και της ενότητας, ενώ θα αποτελέσουν παράδειγμα για τις μελλοντικές πόλεις φιλοξενίας των αγώνων για το πως θα μπορέσουν να μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά στο μακροπρόθεσμο μέλλον».