ΣΙΔΝΕΪ 2000

  • Ημερομηνία αφής: 2000
  • Χρώμα δάδας: άσπρο, μπλέ, ασημί
  • Ύψος δάδας: 72 εκ.
  • Βάρος δάδας: 1000 γρ.
  • Αριθμός δαδών: 12.500
  • Αριθμός λαμπαδηδρόμων: 12.300
  • Πρώτος λαμπαδηδρόμος: Λάμπρος Παπακώστας (ύψος)
  • Τελευταίος λαμπαδηδρόμος: Κάθι Φρίμαν
  • Χώρες που διήνυσε: Ελλάδα, Γκουάμ, Παλάου, Μικρονησία, Νήσοι Σολομώντος, Σαμόα, Νήσοι Κουκ, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία.
  • Χιλιόμετρα που διήνυσε: 30.000

Η Ολυμπιακή Φλόγα δεν άναψε την ώρα της αφής. Λίγα σύννεφα δεν επέτρεψαν στο κρίσιμο χρονικά σημείο την αφή της απευθείας από τον ήλιο και έτσι η νέα Πρωθιέρεια, η ηθοποιός Θάλεια Προκοπίου άναψε τη δάδα της από την φλόγα της εφεδρικής λυχνίας, που είχε ανάψει στην τελική πρόβα της παραμονής.
Ήταν όμως μια λαμπρή τελετή και σαν πρώτο λαμπαδηδρόμο είχε τον πρωταθλητή του άλματος σε ύψος και 6ο Ολυμπιονίκη Λάμπρο Παπακώστα.
«Η φλόγα θα μεταφέρει στην Αυστραλία, το ζωοποιό μήνυμα που πηγάζει από την ιερή αυτή γη. Μήνυμα χαράς, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, μήνυμα για την ισόρροπη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος σε συνδυασμό με την καλλιέργεια των ψυχικών αρετών» είπε στον λόγο του ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου.
«Εκ μέρους της Αυστραλίας θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στο λαό της Ελλάδος για αυτό το εξαιρετικό δώρο. Η φλόγα θα ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του πλανήτη και θα μεταφέρει το μήνυμα της συμμετοχής και της αρμονίας σε όλο το μήκος και πλάτος της νησιωτικής ηπείρου μας» είπε στην ομιλία του ο κ. Γουίλιαμ Ντιν , Γενικός κυβερνήτης της κοινοπολιτείας της Αυστραλίας.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο έφερε την Ολυμπιακή Φλόγα η παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος τριπλούν Βούλα Τσιαμήτα.
Στη διαδρομή του το ιερό φως ταξίδεψε με κάθε τρόπο.
Κάτω από το νερό - για πρώτη φορά - επί δύο λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, αλλά και στο διάστημα ακόμα με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς».
Πρώτη λαμπαδηδρόμος επί του εδάφους της Αυστραλίας υπήρξε η ιθαγενής Νόβα Πέρις Νίμποουν, χρυσή Ολυμπιονίκης το 1996 στο χόκει επί χόρτου.
Την παρέλαβε στη περιοχή Ουλούρου, στο κέντρο της Αυστραλίας, ύστερα από τον ερχομό της από την Νέα Ζηλανδία.
Στη γειτονική χώρα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό αλλά και χιόνια ενώ πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο περίφημος παλιός δρομέας των δρόμων ημιαντοχής Πίτερ Σνέλ.
Ωστόσο, υπήρχαν και τα απρόοπτα. Δύο φορές κάποιοι προσπάθησαν να σβήσουν την Ολυμπιακή Φλόγα στη διαδρομή της.
Μια νεαρή κοπέλα δοκίμασε να σβήσει τη δάδα με το χέρι και ένας 23χρονος άνδρας προσπάθησε ανεπιτυχώς να την αρπάξει από τα χέρια του λαμπαδηδρόμου Τομ Κάρολ, πρωταθλητή στο σέρφιγκ.
Μία σειρά από διάσημες Αυστραλέζες πρωταθλήτριες κράτησαν την Ολυμπιακή Φλόγα πριν την παραδώσουν στην τελευταία λαμπαδηδρόμο, την Κάθι Φρίμαν.
Ήταν οι Μπέτι Κάθμπερτ (στίβος), Ντον Φρέιζερ (κολύμβηση), Σίρλει Στρίκλαντ (στίβος), Σέιν Γκούλντ (κολύμβηση) και Ντέμπι Φλίντοφ Κίνγκ (στίβος).
Ωστόσο, πριν την Φρίμαν, προηγήθηκε ο περίφημος παλιός πρωταθλητής ημιαντοχής Χέρμπ Ελιοτ.