O εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας στη ΧΑΝΘ και την Αρχαία Ολυμπία

Thursday, June 25, 2020 - 14:14

Με μια όμορφη, οικογενειακή εκδήλωση, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας και η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την Ολυμπιακή Ημέρα και με παρουσία αθλητών, προπονητών και Ολυμπιονικών της χώρας μας ανέδειξαν τις Ολυμπιακές Αξίες και τα Ιδεώδη που πρεσβεύει το Ολυμπιακό κίνημα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης, στα εξωτερικά της γήπεδα και το κλειστό αθλητικό κέντρο της ΗΡΩΝ- «Μίμης Τσικίνας».

Λόγω των συνθηκών πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία θεατών και γονέων ενώ πέραν των αθλητών συμμετείχαν ελάχιστοι επίσημοι προσκεκλημένοι, άνθρωποι του Αθλητισμού, καθώς και αθλητές από τα τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, ταε κβο ντο, επιτραπέζια αντισφαίριση, τένις και laser run. Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, μετέφερε το μήνυμα της Ολυμπιακής ημέρας και τόνισε την αξία του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού ειδικότερα στους νέους, στους οποίους οφείλουμε να εμφυσήσουμε τα Ολυμπιακά ιδεώδη.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης τόνισε τη σημασία που έχει για τη ΧΑΝΘ η συνεργασία της με την ΕΟΕ και την ΕΘΝΟΑ καθώς οι αρχές και η φιλοσοφία της ταυτίζονται με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσφορά της ΧΑΝΘ στα 100 χρόνια της πορείας της στον Αθλητισμό με την ανάδειξη Ολυμπιονικών καθώς και αθλητών που συμμετείχαν σε Ολυμπιάδες. Τέλος, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, επι σειρά ετών αθλητής της ΧΑΝΘ στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο άθλημα του χάντμπολ, δήλωσε συγκινημένος και ιδιαίτερα περήφανος που ανήκει στην αθλητική οικογένεια της ΧΑΝΘ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Ολυμπιονίκες Νικολαΐδης Αλέξανδρος, Κελεσίδου Αναστασία, Αλβανός Αλέξης. Χρήστου Ιωάννα, Βαβάτση Φωτεινή. Οι Ολυμπιονίκες είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στους μικρούς αθλητές τις εμπειρίες τους και τα μυστικά των αθλημάτων τους και να συμμετέχουν στην προπόνησή τους. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα και διπλώματα Στην οργάνωση της εκδήλωσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η Παναγοπούλου Ντενίζ, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΘΝΟΑ και ο Αυγουστής Σπύρος, εκπαιδευτικός-συνεργάτης.

Ολυμπιακή Ημέρα και στην Αρχαία Ολυμπία

Εκδήλωση για την Ολυμπιακή Ημέρα και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, μόνο στα σχολεία του Δήμου, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για μαζικές εκδηλώσεις. Η παρουσία στην Αρχαία Ολυμπία του προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γιώργου Αλικάκου, έδωσε έμφαση στον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Ο κ. Αλικάκος, μαζί με την Αντιδήμαρχο Ολυμπιακών και Εκπαιδευτικών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου, που είναι και επικεφαλής του Γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. Αρχαίας Ολυμπίας και τον υπεύθυνο αθλητικών δράσεων του Γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλο, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων, επισκέφθηκαν σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης, όπου παρακολούθησαν εκδηλώσεις και δράσεις μαθητών για την Ολυμπιακή Ημέρα. Οι εκπαιδευτικές δράσεις στράφηκαν κυρίως γύρω από 3 πυλώνες: «κινούμαι, μαθαίνω, ανακαλύπτω», ενώ πραγματοποιήθηκαν και εικαστικές δράσεις με θέμα το ολυμπιακό ιδεώδες.

 

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες επισκέψεων σε σχολεία ανέλαβαν ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης στη Δ.Ε. Λαμπείας και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Λύσσανδρος Παναγόπουλος στη Δ.Ε. Λασιώνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ο.Ε. και η ΕΘΝ.Ο.Α. μέσω του κ. Αλικάκου, διένειμαν στους μικρούς μαθητές καπελάκια με το σήμα της ΕΘΝ.Ο.Α. καθώς και διπλώματα συμμετοχής από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν τόσο με τα δώρα, όσο και με τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν για την Ολυμπιακή Ημέρα. «Ως πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, εκπροσωπώντας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχω στον εορτασμό, εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία», τόνισε ο κ. Αλικάκος, προσθέτοντας: «Στις προθέσεις μας είναι, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο συμπαρίσταται, να μην υπάρχει ελληνόπουλο που να μην γνωρίζει τον Ολυμπιακό Ύμνο. Εύχομαι αυτό να γίνει πράξη μέσα στη χρονιά που διανύουμε». Η κα Αντωνοπούλου στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Δήμου, οι οποίοι έχουν συντελέσει στην εκμάθηση του Ολυμπιακού Ύμνου από τους μαθητές.