Η ΕΘΝΟΑ συμμετείχε στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin"

Saturday, February 29, 2020 - 16:22

Το 9ο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο της Κύπρου. Το θέμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Επιτροπή “Pierre de Coubertin” της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), ήταν «“Ολυμπισμός – Ειρήνη - Εκεχειρία”. Το τελετουργικό της έναρξης του συνεδρίου περιλάμβανε την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, και ανάγνωση του χαιρετισμού του Πρόεδρου της ΕΟΑΚ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, στον οποίο αναλύοντας την επιλογή του θέματος του συνεδρίου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε την αθλητική φιλοσοφία όπως εκφράζεται μέσα από τις αρχές που είναι στην ουσία αγάπη, παιδεία και αγωγή και που έχει ως στόχο την τελειοποίηση του ατόμου. Οραματίζεται ένα άτομο με ισχυρό χαρακτήρα με τη βούληση να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον εαυτό του και να διακριθεί. Αυτή η φιλοσοφία είναι κοινή και ορατή σε οποιονδήποτε Έθνος και οποιονδήποτε πολιτικοοικονομικό σύστημα και αν ισχύει.».

H Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ κα Ντόρα Πάλλη, στον χαιρετισμό της ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Από τις αιώνιες αξίες που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας είναι ο Ολυμπισμός και οι αρχές και αξίες που περιλαμβάνει. Ευγενής ανταγωνισμός, ίση συμμετοχή, αμοιβαία κατανόηση, ειρηνική συνύπαρξη λαών και ανθρώπων, η εκεχειρία, η συμφιλίωση των ανθρώπων και των λαών. Αξίες πανανθρώπινες. Οι αξίες που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αξίες πιο επίκαιρες από ποτέ. Για μας, για τον χώρο που ασχολείται με τον αθλητισμό και την εκπαίδευση, ο ρόλος μας είναι σχεδόν αυτονόητος. Μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα μπορούμε να εμπνεύσουμε στους νέους τις αρχές και τις αξίες του ολυμπισμού, την αξία του αθλητισμού και να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένους πολίτες.” Στο συνέδριο συμμετείχαν 120 περίπου μαθητές από πέντε Λύκεια της Κύπρου, που είναι Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας (Λευκωσία), το Λύκειο Παραλιμνίου(Αμμόχωστος), το Λύκειο Λειβαδιών (Λάρνακας), το Λύκειο Λινόπετρας (Λεμεσός), και το Λύκειο «Γιαννάκη Ταλιώτη» Γεροσκήπου (Πάφος). Ξεχωριστή ήταν και φέτος η παρουσία μαθητών από την Ελλάδα με εκπροσώπους μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών. Οι 10 μαθητές συνοδευόντουσαν από τον γυμναστή Αλέξανδρο Λαζαρίδη και την βιολόγο Κατερίνα Γιώτη.

Η ΕΘΝΟΑ εκπροσωπήθηκε από την Γενική Γραμματέα Ντόρα Πάλλη, την Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ντενιζ Παναγοπούλου και τον Σπύρο Αυγουστή. Οι μαθητές από την Ελλάδα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Κύπρου στην Κύπρο για τέσσερις μέρες. Το πολύ φιλόξενο πρόγραμμα της παραμονής τους πέραν της συμμετοχής στο Μαθητικό Συνέδριο, περιλάμβανε περιήγηση στη Λευκωσία και την «Πράσινη Γραμμή», στην Αρχιεπισκοπή, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, καθώς και στο Αρχαιoλογικό Μουσείο. To πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσίασε η κα Κάλλη Χατζηιωσήφ, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, και μέλος της Εφορείας της ΕΟΑΚ, και της Επιτροπής της ΚΟΕ «Pierre de Coubertin”. Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ κα Ντόρα Πάλλη, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, και την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης. Παρέστησαν επίσης ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και της Εφορείας ΕΟΑΚ, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους οι εκπρόσωποι του ΔΗ.ΣΥ. Κώστας Παπακώστας και της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολωμονίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Φράγκος και η εκπρόσωπος της RCB Bank, Μέγα Χορηγού της ΚΟΕ Κατερίνα Νικολάου. Οι μαθητές επέλεξαν οι ίδιοι τον τρόπο παρουσιάσης, των μηνυμάτων τους μέσα από ποίηση, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα, χορό, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις και τις νέες τεχνολογίες. Οι μαθητές του 2ο Πειραματικού Γυμνασίου και Λύκειου Αθηνών μαθητές παρουσίασαν θεατρικό και μουσικό δρώμενο με τίτλο «Δημιουργία εφηβικού κινήματος»