Ξεκίνησαν οι 3οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020»

Friday, January 10, 2020 - 10:11

Με μία όμορφη τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2020, ενώπιων 8 χιλιάδων θεατών στην αρένα Vaudoise στη Λωζάνη, ξεκίνησαν και επίσημα οι 3οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, που διεξάγονται στην στην Ελβετία, μεταξύ 9-22 Ιανουαρίου.
Συνολικά 79 χώρες παρέλασαν στην τελετή έναρξης, με την Ελλάδα να εισέρχεται πρώτη, σύμφωνα με το Ολυμπιακό πρωτόκολλο ως η χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό και σημαιοφόρο τον Χρήστο Μαρμαρέλλη.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων συμμετέχουν περίπου 1900 αθλητές κάτω των 18 ετών, από 79 χώρες, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ για τη διοργάνωση. Η Λωζάνη, η πόλη που φιλοξενεί την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πολλές παγκόσμιες ομοσπονδίες, είναι η βάση των Αγώνων και εκεί όπου θα διοργανωθούν τα αγωνίσματα πίστας και όλες τις τελετές μεταλλίων. Οι γειτονικές Άλπεις θα φιλοξενήσουν τα αλπικά αθλήματα, η πόλη του Σεντ Μόριτζ το μπόμπσλεϊ, το λουζ και το σκέλετον και το βόρειο Καντόνι της Γιούρα τα αθλήματα άλμα με σκι και δίαθλο.

Την κήρυξη της έναρξης των 3ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, έκανε η πρόεδρος της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής εμφανίστηκαν διάφορα παραδοσιακά στοιχεία της χώρας της Ελβετίας, ενώ το θέμα της τελετής ήταν «η πορεία των αθλητών προς την ενηλικίωση».