Στο Παναθηναϊκό Στάδιο η 3η Ολυμπιακή Ημερίδα

Monday, October 7, 2019 - 19:05

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», η Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) διοργάνωσαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, την 3η Ολυμπιακή Ημερίδα παρουσία αθλητών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησαν οι κύριοι Εμμανουήλ Κολυμπάδης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και Patrick Comoy, Σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΓΙΕ). Και οι δύο πλευρές τόνισαν στο πλαίσιο της ομιλίας τους τον σημαντικό ρόλο του προγράμματος «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» στην διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την από κοινού διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού και της αθλητικής γαλλοφωνίας, υπενθυμίζοντας την ιδιαίτερη θέση της γαλλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κύριος Κολυμπάδης αναφέρθηκε στην επιτυχία των Ολυμπιακών Ημερίδων της 9ης και 10ης Μαΐου 2019 και υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής της 27ης Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, για την διοργάνωση της 3ης αυτής συνάντησης μεταξύ Ολυμπιονικών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και νέους Έλληνες που γεννήθηκαν το 2004 και συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ευχαρίστησε όλους τους αθλητές και τους εθελοντές που κινητοποιούνται για την υλοποίηση του προγράμματος κάθε χρόνο μέχρι το 2024. Έκλεισε ευχόμενος με ιδιαίτερη αισιοδοξία, προς όλους τους νέους που ήταν παρόντες: « και σε όλους εσάς, να αποχαιρετίσετε το μαγευτικό Παναθηναϊκό Στάδιο, έχοντας πάρει μαζί σας, γνώση, έμπνευση, ενέργεια και θετικές εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν αύριο στη ζωή σας...».

O κύριος Comoy εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δυνατότητα διεξαγωγής της 3ης αυτής Ολυμπιακής Ημερίδας στο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, λίγες μέρες μετά την συγκινητική τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων "Λωζάνη 2020". Κατά τον ίδιο, « το πρόγραμμα Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ακολουθεί την παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας που μεταλαμπαδεύεται και διασχίζει χώρες και περιοχές…Οι αθλητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εθελοντές μετέχουν στη διάδοση της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής και αθλητικής κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και στην αξιοποίηση των δύο ευρωπαϊκών γλωσσών μας!». Κλείνοντας, ο κύριος Comoy ευχαρίστησε με τη σειρά του, τους Ολυμπιονίκες για την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ομάδες των νέων Ελλήνων και Γάλλων αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Λωζάνης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 120 μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα στο 3ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, σε τάξεις Α’ Λυκείου του ελληνικού τμήματος της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών και στα Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου. Μέσα από βίντεο και από τις μαρτυρίες Ελλήνων Ολυμπιονικών όπως ο Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Βίκτωρας Μήτρου (άρση βαρών), Βασίλης Πολύμερος (Κωπηλασία, διπλό σκίφ), Βούλα Κοζομπόλη (υδατοσφαίριση), Γιώργος Χαλκίδης (χειροσφαίριση), οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη τα Ολυμπιακά αθλήματα των προαναφερθέντων αθλητών, τις αξίες του Ολυμπισμού, την ομορφιά της ανθρώπινης προσπάθειας και το πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.

Τρείς ακόμη εισηγητές που συνδέονται με τον αθλητισμό και συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», έδωσαν επίσης το παρόν και συνομίλησαν με τους μαθητές:

• Ο Άγγελος Τσαγκαράκης, μπασκετμπολίστας ελληνικής & γαλλικής καταγωγής, με πολλές διεθνής διακρίσεις, εκπροσώπησε το μπάσκετ 3Χ3 το οποίο εντάσσεται στα νέα Ολυμπιακά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020.

• Ο Stéphane Sédéfian, πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ράγκμπι – Attica Springbocks παρουσίασε το ράγκμπι 7 παικτών, Ολυμπιακό άθλημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

• Ο Στυλιανός Αμαργιαννάκης, Γενικός Διευθυντής του Κολεγίου IdEF αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σπουδών STAPS του Πανεπιστημίου Paris 13, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Πανεπιστημιακών σπουδών με απόκτηση πτυχίου παράλληλα με την αθλητική καριέρα για την διεύρυνση των επαγγελματικών ευκαιριών.

Το απόγευμα ήταν αφιερωμένο σε αθλητικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν υπό την διεύθυνση των Ελλήνων Ολυμπιονικών και άλλων διακεκριμένων αθλητών στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, του δίαθλου, της άρσης βαρών, της χειροσφαίρισης, του ράγκμπι και της πετοσφαίρισης.

Το πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» αποσκοπεί στην ανάδειξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 και στην προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, των αξιών του Ολυμπισμού και της γαλλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και φοιτητές, που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2004 ή τα παραπλήσια έτη των Ολυμπιακών Αγώνων (2005, 2006, 2007) να συναντήσουν από κοντά Έλληνες και Γάλλους Ολυμπιονίκες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, δημιουργώντας έτσι γέφυρες μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Η δεύτερη διοργάνωση αναμένεται να διεξαχθεί από τις 26 έως τις 30 Απριλίου 2020.