Είκοσι χρόνια ζωής για το πρόγραμμα Ολυμπιακών υποτροφιών του Ιδρύματος Λεβέντη

Tuesday, April 9, 2019 - 01:27

Στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, η Τελετή Απονομής Βραβείων Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, με τη συμμετοχή, για τρίτη συνεχή χρονιά, δύο ακόμη Ιδρυμάτων, της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Πρόγραμμα από το 2017.

Η φετινή τελετή, συνδυάστηκε με επετειακές εκδηλώσεις, για την συμπλήρωση 20 χρόνων του Προγράμματος Ολυμπιακών Υποτροφιών- ενός προγράμματος που στηρίζει αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο, στον δύσκολο δρόμο του πρωταθλητισμού από το 1999. Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων, παλαιοί και νέοι υπότροφοι ξεκίνησαν την ημέρα τους στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο –εκεί που στις 6 Απριλίου του 1896 διεξαγόταν η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα- σε μια φωτογράφιση που έφερε κοντά Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές-υποτρόφους του Ιδρύματος, με την νεότερη γενιά Πρωταθλητών.

Στη συνέχεια, η αποστολή των αθλητών-υποτρόφων και εκπροσώπων των Ιδρυμάτων, επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, εξήρε στον χαιρετισμό του τις προσπάθειες των αθλητών, την αφοσίωσή τους στην αριστεία, και την συμβολή του Προγράμματος Υποτροφιών στον ελληνικό Αθλητισμό. Στη συνέχεια οι αθλητές κατευθύνθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου και πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων Ολυμπιακής Προετοιμασίας για το 2018-2019.

Σε μια διαφορετική αναδρομή στα 20 χρόνια του Προγράμματος Ολυμπιακών Υποτροφιών, η τελετή ξεκίνησε με ένα διαφορετικό βίντεο-αφιέρωμα με τη συμμετοχή μεγάλων ονόματων του Ελληνικού και Κυπριακού αθλητισμού. Μεταξύ αυτών οι Λευτέρης Πετρούνιας, Κατερίνα Στεφανίδη, Τάκης Μάντης, Παύλος Καγιαλής, Άννα Κορακάκη, Παύλος Κοντίδης, Σοφία Μπεκατώρου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Κώστας Φιλιππίδης, Βάσω Μιλλούση μίλησαν για την προσωπική τους διαδρομή στον χώρο αυτό, για την σημασία των Βραβείων Ολυμπιακής Προετοιμασίας στο ξεκίνημα της δικής τους πορείας, αλλά και για τα όνειρά τους για το μέλλον.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Χάρης Γ. Δαυίδ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη έμπρακτης στήριξης της ολυμπιακής προετοιμασίας στην χώρα μας, και της στήριξης των ελπίδων των νέων αθλητών. Συνολικά μοιράστηκαν υποτροφίες σε 51 αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται σε ατομικά ολυμπιακά αθλήματα καθώς και δύο υποτροφίες στον πρώτο Έλληνα και στην πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισαν στον 36o Κλασικό Μαραθώνιο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και φέτος τους ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκος Α. Κενεβέζος, o κ. Jeremy Downward, Μέλος του ΔΣ της Hellenic Initiative, εξέχουσες προσωπικότητες από τον αθλητικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ. Ανάμεσά τους Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές όπως οι Δημοσθένης Ταμπάκος, Βιργινία Κραβαριώτη και Χρήστος Βολικάκης.

Στηρίζοντας το Ολυμπιακό Όνειρο από το 1999 - Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας

Από το 1999 έως σήμερα, 500 και πλέον υποτροφίες, σε περισσότερα από 25 ατομικά ολυμπιακά αθλήματα, έχουν στηρίξει νέους αθλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επιδοθούν απρόσκοπτα στην προσπάθειά τους για διάκριση.

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα του θεσμού αυτού – και την επιτυχία του Προγράμματος -υπογραμμίζει το ότι το στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 5 παλιοί υπότροφοι του Ιδρύματος στάθηκαν στο βάθρο των Αγώνων, χαρίζοντας στην Ελλάδα 3 χρυσά και 3 χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια ενώ περίπου τα μισά μέλη της Ελληνικής Αποστολής είχαν βραβευτεί στο πλαίσιο του Προγράμματος σε κάποια περίοδο της σταδιοδρομίας τους. Ανάμεσά τους 30 διακρίθηκαν στην πρώτη 12άδα.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν από το Ίδρυμα Λεβέντη

Οι αθλητές που είναι υπότροφοι και τιμήθηκαν είναι οι: Γιάννης Μιτάκης, Βασιλεία Καραχάλιου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μαρία Μπόζη, Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα – Ιωάννα Μπούρμπου, Κατερίνα Νικολαϊδου, Πέτρος Γκαϊδατζής, Νίνος Νικολαϊδης, Γιάννης Μαρόκος, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Αννέτα Κυρίδου, Δήμητρα – Σοφία Τσαμοπούλου, Γιάννης Καλανδαρίδης, Χρήστος Στεργιάκας, Σπύρος Καλέντζής, Στέφανος Ντούσκος, Ελένη Αγιώτη, Θωμαϊς Εμμανουηλίδου, Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης, Ανδρέας Βαζαίος, Κριστιάν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Άννα Ντουντουνάκη, Θεοδώρα Δράκου, Σάββας Θώμογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Ευαγγελία Παπάζογλου, Μαρία Μπελιμπασάκη, Αντώνης Μέρλος, Εμμανουήλ Καραλής, Μίλτος Τεντόγλου, Μίλαν Τραϊκοβιτς, Ελίνα Τζένγκο, Οδυσσέας Μουζενίδης, Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, Μιχάλης Αναστασάκης, Νικολέτα Πίτα, Μαρία Πρεβολαράκη, Γιώργος Πιλίδης, Μιχάλης – Γιώργος Τζάνος, Ελένη Χατζηλιάδου, Διονύσης Κορακάκης, Νίκος Μαυρομμάτης, Ζαφείρης Βολικάκης, Ελένη Κελαϊδίτη, Θοδωρής Ιακωβίδης, Στέφανος Δημόπουλος, Δέσποινα Μεταξία Γεωργιάδου, Φανή Τζέλη, Ελευθερία Πετρουλάκη και Κώστας Γκελαούζος.