Μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ

Έπειτα από δύο δύσκολα έτη, ο αθλητισμός επανήλθε επιτέλους στην κανονικότητα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα δύναμης και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και χαρίζοντας τις συγκινήσεις και το θέαμα που μας στέρησε η πανδημία. 

Στην αρχή του 2022, Το Πεκίνο έγραψε ιστορία ως η πρώτη πόλη που έχει φιλοξενήσει Θερινούς αλλά και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά η Ελλάδα ήταν παρούσα στην 24η  έκδοση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022», συνεχίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία της χώρας μας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2022 ήταν μια συναρπαστική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό καθώς βιώσαμε τις μεγάλες στιγμές που μας χάρισαν οι αθλητές μας σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μια συγκομιδή 62 μεταλλίων!

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει στους αθλητές της τα κατάλληλα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσουν με εμπιστοσύνη τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Για πρώτη φορά δίνουμε υποτροφίες σε όσους αθλητές και αθλήτριες κατέκτησαν μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα καθώς και στους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Παρίσι». Εργαζόμαστε προς όφελος ενός βιωσιμότερου μέλλοντος για τον Αθλητισμό. Αναλαμβάνουμε δράση για ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων, η επαγγελματική αποκατάσταση των πρωταθλητών, η ένταξη των προσφύγων και η διάδοση της Ολυμπιακής παιδείας.

Καθώς κάνουμε τον απολογισμό της υπέροχης αθλητικής χρονιάς που μόλις πέρασε, κοιτάζουμε με ενθουσιασμό το 2023. Η επόμενη χρονιά αναμένεται πλούσια σε αθλητικές συναντήσεις. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει την 3η Έκδοση των Ευρωπαϊκών Αγώνων στην Κρακοβία-Małopolska όπου θα κριθούν πολλές προκρίσεις για το Παρίσι, δύο EYOF στο Friuli Venezia Giulia της Ιταλίας και στο Maribor της Σλοβενίας, τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Κρήτη και τους Παράκτιους Αγώνες της ANOC στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Τέλος μπαίνουμε πλέον δυναμικά στον δρόμο για το Παρίσι 2024 με πολλές προσδοκίες και όνειρα για μια λαμπερή συμμετοχή τους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους Αγώνες που επιστρέφουν στην Ευρώπη και που αναμένει με τόση ανυπομονησία ολόκληρος ο πλανήτης!  

Σπύρος Ι. Καπράλος

Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Μέλος ΔΟΕ

Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών