Μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ

Έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, με την Ελλάδα να συμμετέχει στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση με όνειρα και προσδοκίες για νέες διακρίσεις, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία της από το 1896 και μετά.

Οι αθλητές μας κατέκτησαν 90 μετάλλια στους κορυφαίους διεθνείς αγώνες εντός του 2019, γεγονός που προβάλλει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, οι επιτυχίες αυτές μας γεμίζουν μ’ ελπίδα για νέες επιτυχίες στο Τόκυο.

Οι Ολυμπιακές προκρίσεις συνεχίζονται και στόχος μας είναι να εκπροσωπηθούμε στην Ιαπωνική πρωτεύουσα με μια δυνατή ομάδα.  Το έργο της ΕΟΕ είναι λοιπόν στραμμένο στην εξασφάλιση συμμετοχής στους Αγώνες του 2020 για όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές.  

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κι εγώ προσωπικά από την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ξεκινήσαμε τη δουλειά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, ευνοϊκές συνθήκες προπόνησης, προετοιμασίας και συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες,  για τους επίλεκτους μας αθλητές.

Το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκυο» εξελίσσεται δυναμικά με σπουδαίες παροχές προς τα μέλη της προολυμπιακής ομάδας (νοσοκομειακή και οδοντιατρική περίθαλψη, κέντρα εκγύμνασης, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλιατρική υποστήριξη, διατροφή, μετακίνηση, στήριξη από εταιρείες και ιδιώτες).

Επιπλέον, μέσα στο 2019 είχα τη μέγιστη τιμή να εκλεγώ μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ελλάδα, καλύπτοντας τη θέση που έμενε κενή για 3,5 χρόνια. Η επιλογή που έγινε στο πρόσωπο μου, πέρα από τη χαρά, με γεμίζει ευθύνες ώστε να συνεχίσω να προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου, για την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού στην Ελλάδα, προς όφελος όλων των Ελλήνων.

 

Κλείνοντας, δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν το 2019, ιδιαίτερα τιμητικές για Αθήνα. Η  ΔΟΕ επέλεξε την πόλη της Αθήνας για να φιλοξενήσει τη Σύνοδό της το 2021. Τα Μέλη της ΔΟΕ θα έχουν τη δυνατότητα να  επισκεφτούν την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία. Την ίδια χρονιά θα διεξαχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα και η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών. Έτσι η  Αθήνα θα έρθει στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού και Ολυμπισμού!

Σπύρος Ι. Καπράλος

Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής