Μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ

Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η εξέλιξη της πανδημίας μας δοκίμασε όλους σε κάθε επίπεδο με πολλές ανθρώπινες ζωές να συνεχίσουν να χάνονται, προκαλώντας σε όλους απεριόριστη θλίψη και στενοχώρια.

Ωστόσο, στο ζοφερό αυτό σκηνικό, ο αθλητισμός έστειλε πολλά μηνύματα αισιοδοξίας και κυρίως μας έκανε να πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος θα βγει και πάλι νικητής από αυτή τη μεγάλη μάχη.

Η διοργάνωση των ιδιαίτερα επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αποτέλεσε το θρίαμβο της ζωής απέναντι στο Covid 19, καθώς και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι ένα από αθλητικό γεγονός, αλλά η κορυφαία εκδήλωση του ανθρώπινου γένους.

Ως Ελλάδα είχαμε τη χαρά να πανηγυρίσουμε τέσσερα μετάλλια, τα δύο χρυσά με τον Μίλτο Τεντόγλου και τον Στέφανο Ντούσκο, ένα ασημένιο με την Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κι ένα χάλκινο με τον Λευτέρη Πετρούνια. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτές οι διακρίσεις που υπογράμμισαν την σπουδαία εμφάνιση της χώρας μας στο Τόκιο, αλλά και τα 14 πλασαρίσματα αθλητών και αθλητριών σε θέσεις από την 4η έως την 8η , παρά τα εμπόδια που όρθωσε ο κορονοϊός στην προετοιμασία των επίλεκτων αθλητών μας.

Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αλλά και σε όλους τους προπονητές και τους αθλητικούς παράγοντες που εργάστηκαν με ζήλο, πάθος και ευσυνειδησία για να φτάσουμε σε αυτό το έξοχο αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο αθλητικό και Ολυμπιακό κίνημα με την εξαιρετική διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) στην Κρήτη, αλλά και την αντίστοιχη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Αθήνα, όπου είχα την τιμή να εκλεγώ Πρόεδρος, με τη χώρα μας να αποκτά φωνή στο υψηλότερο επίπεδο της Ολυμπιακής οικογένειας.

Και για τις δύο διοργανώσεις η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά και για το νέο φωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να παραβρίσκεται και σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Πλέον η Ολομέλεια της ΕΟΕ που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και είναι εμφανώς ανανεωμένη, ήδη έπιασε δουλειά με απώτερο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024, όπου είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα λάμψει πάλι με την παρουσία της.

Σπύρος Ι. Καπράλος

Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Μέλος ΔΟΕ

Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών