Ποδηλασία ΒΜΧ

Η δομή ενός αγώνα ΒΜΧ περιλαμβάνει ατομικούς γύρους χρονομέτρησης και στη συνέχεια μια σειρά προκριματικών στους οποίους οι ποδηλάτες προσπαθούν να αναδειχθούν μεταξύ των 16 φιναλίστ των ημιτελικών. Στους δύο ημιτελικούς οκτώ ποδηλάτες αναμετρώνται προκειμένου να συγκεντρώσουν πόντους κατά τη διάρκεια τριών αγώνων στην προσπάθειά τους να προκριθούν στον τελικό.

Η ποδηλασία με BMΧ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2008, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και γεμάτα δράση αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προσφέρει εγγυημένα μεγάλες συγκινήσεις. Σε ένα τόσο εκρηκτικό άθλημα, στο οποίο η κούρσα μπορεί να έχει τελειώσει σε 30 με 40 δευτερόλεπτα περίπου, η καλή εκκίνηση και το σωστό 'holeshot' είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Ο όρος 'holeshot' αναφέρεται στον ποδηλάτη που οδηγεί την κούρσα στην πρώτη γωνία και αυτό, μαζί με την αποφυγή των συγκρούσεων που είναι τόσο κοινές στο άθλημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια πετυχημένη στρατηγική. Με τόσες στροφές, οι προσπεράσεις μπορεί να είναι δύσκολες, συνεπώς ο ποδηλάτης που προηγείται στην αρχή συνήθως έχει σημαντικό πλεονέκτημα και τις περισσότερες φορές κερδίζει.

Λόγω της ταχύτητας και δεδομένου ότι οκτώ ποδηλάτες αγωνίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο σε μια πολύ μικρή διαδρομή 350 μέτρων περίπου, η πιθανότητα ενός δραματικού ταυτόχρονου τερματισμού είναι μεγάλη.

Τα ποδήλατα BMX έχουν μόνο μία ταχύτητα και ένα φρένο και μικρούς τροχούς με διάμετρο 50 εκατοστά περίπου.

Μετάλλια

-

Συμμετοχές

-