Ενόργανη Γυμναστικη

Στη σημερινή μορφή του αθλήματος, οι άνδρες αγωνίζονται στο έδαφος, στους κρίκους, στον ίππο, στον ίππο με λαβές, στο δίζυγο και στο μονόζυγο και οι γυναίκες αγωνίζονται στον ίππο, στους ασύμμετρους ζυγούς, στη δοκό ισορροπίας και στο έδαφος.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διοργάνωση ξεκινά με έναν προκριματικό γύρο και οι 24 καλύτεροι αθλητές προχωρούν στον τελικό του σύνθετου ατομικού και οι οκτώ καλύτεροι σε κάθε αγώνισμα προκρίνονται στον τελικό οργάνων. Μια επιτροπή κριτών λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο την τεχνική αλλά και την καλλιτεχνική εκτέλεση, καθώς και το επίπεδο δυσκολίας του προγράμματος, ενώ αφαιρούνται βαθμοί για τα σφάλματα.

 

Ατομικό

Οι αθλητές αγωνίζονται σε κάθε όργανο μεμονωμένα και ο αθλητής με τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία ανακηρύσσεται νικητής. Κάθε αθλητής ορίζει ένα βαθμό δυσκολίας για το πρόγραμμά του πριν ξεκινήσει, τον οποίο λαμβάνουν υπόψη τους οι κριτές στη βαθμολογία.

Οι 24 πρώτοι αθλητές του προκριματικού γύρου προκρίνονται στον τελικό, ωστόσο στον τελικό του ατομικού αγωνίσματος μπορούν να αγωνιστούν έως και δύο αθλητές από κάθε χώρα.

Ομαδικό

 

Σε κάθε ομάδα συμμετέχουν έξι αθλητές και στον προκριματικό αγωνίζονται οι πέντε σε κάθε όργανο, ενώ στη συνολική βαθμολογία κάθε χώρας υπολογίζονται οι τέσσερις καλύτερες βαθμολογίες. Στον τελικό του ομαδικού, τρία μέλη της ομάδας αγωνίζονται σε κάθε όργανο και στο σύνολο υπολογίζονται και οι τρεις βαθμολογίες.

Μετάλλια

Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Ρίο 2016

Συμμετοχές

Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Ρίο 2016