Λονδίνο 2012

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 27 Ιουλίου και 12 Αυγούστου. Μετείχαν 10.768 αθλητές από 204 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές σε 302 αγωνίσματα.
Οι αγώνες κρίνονται ως πετυχημένοι και ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τα σκληρά μέτρα ασφάλειας που είχαν παρθεί εξαιτίας αρκετών απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα.
Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία όπου σε όλα τα αθλήματα μετείχαν και γυναίκες.
Μάλιστα γυναίκες έστειλαν για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι.
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εισήλθε για πρώτη φορά και η πυγμαχία γυναικών με τη συμμετοχή 36 αθλητριών σε τρείς κατηγορίες σωματικού βάρους. Επίσης επανήλθε μετά το 1924 το μεικτό διπλό στο τένις.
Ο Αμερικανός Μάικ Φέλπς έφθασε τα 22 Ολυμπιακά μετάλλια στη κολύμβηση και ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ έγινε ο πρώτος που επανέλαβε σε δύο σερί Ολυμπιακούς Αγώνες τις νίκες του στα 100μ, 200μ και 4Χ100μ.
Στο τένις ο Σκωτσέζος Άντι Μάρει προκάλεσε τον απόλυτο ενθουσιασμό με τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό ενώ η ομάδα μπάσκετ ανδρών των ΗΠΑ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο χωρίς ήττα.
Η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια και έχασε ένα ακόμα, σχεδόν στο νήμα των 10χλμ κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης με τον Σπύρο Γιαννιώτη.
Ο Ηλίας Ηλιάδης μετά το χρυσό μετάλλιο το 2004 πήρε το χάλκινο στη κατηγορία 90 κιλών ενώ στη τρίτη θέση βρέθηκε στη κωπηλασία και το διπλό σκιφ με τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου.
Στη ξιφασκία, η Βάσω Βουγιούκα με σπασμένα δόντια διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλια για να πάρει τελικά την 5η θέση στη σπάθη.

Ελληνικές Συμμετοχές: 102

Τα ελληνικά μετάλλια:

Ηλίας Ηλιάδης, χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στα 90 κιλά

Αλεξάνδρα Τσιάβου-Χριστίνα Γιαζιτζίδου, χάλκινο μετάλλιο στην κωπηλασία, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

-
-
2
Ελληνικές Συμμετοχές: 3
Σημαιοφόρος: Νικολαΐδης Αλέξανδρος
Αρχηγός Αποστολής: Ισίδωρος Κούβελος

Μετάλλια

Ηλίας Ηλιάδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Τζούντο, Λονδίνο 2012
Αλεξάνδρα Τσιάβου: Χάλκινο Μετάλλιο, Κωπηλασία, Λονδίνο 2012
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: Χάλκινο Μετάλλιο, Κωπηλασία, Λονδίνο 2012