Πέτρος Γαλακτόπουλος

Ολυμπιακά Μετάλλια
1S 1B
Πάλη

Χάλκινο Μετάλλιο, 26 Οκτωβρίου 1968, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Κατ. 70κ. Μεξικό 1968.

Στην κατηγορία 70κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης μετείχαν 26 αθλητές και ανάμεσα τους ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, που πίστευε ότι θα μπορούσε να ανέβει στο βάθρο των νικητών στη πόλη του Μεξικού. Συνολικά πέτυχε πέντε νίκες, μία ισοπαλία , μία ήττα και έτσι ήρθε το χάλκινο μετάλλιο. Κέρδισε κατά σειρά τους Τοβάρ Γκονζάλες (Μεξικό), Κλάους Πολ (Α. Γερμανία), Βοργκάς Γκαλαντίνιο (Πορτογαλία), Σού Χού (Ν. Κορέα) και έφθασε στο κρίσιμο παιχνίδι με το περίφημο Σοβιετικό παλαιστή Γκενάντι Σαπούνοβ. Το άγχος του Έλληνα παλαιστή είχε φθάσει στα ύψη, ήξερε πώς σε περίπτωση νίκης άνοιγε ο δρόμος για ένα μετάλλιο. Ο Γαλακτόπουλος πάλεψε με απίστευτη δύναμη και πήρε τη νίκη με 11-7 στα σημεία, αποτέλεσμα που για πολλούς αποτελούσε έκπληξη. Με ισοπαλία πλέον στον επόμενο αγώνα, κόντρα στον Γιουγκοσλάβο Στέφαν Χόρβατ ο Πέτρος εξασφάλιζε ένα μετάλλιο, όπως τελικά και έγινε, το ματς ήρθε ισόπαλο. Η πρωτιά χάθηκε στον αγώνα με τον Ιάπωνα Μούνζι Μουνεμούρα ύστερα όμως από συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε με 2-1 σημεία. Ο Ιάπωνας πήρε το χρυσό μετάλλιο και ο Γαλακτόπουλος το χάλκινο. Η κατάταξη Μουνεμούρα (Ιαπωνία) Χόρβατ (Γιουγκ.) Γαλακτόπουλος (Ελλλάς) Ρόστ ( Α.Γερμανία) Τάπιο (Φινλανδία) Χόλτζερ (ΗΠΑ) Σαπούνοφ (Σ.Ενωση) Στέερ (Ουγγαρία).

 

Αργυρό Μετάλλιο, 10 Σεπτεμβρίου 1972, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Κατ. 74κ. Μόναχο 1972.

Ο Έλληνας παλαιστής ταξίδεψε στο Μόναχο με την φιλοδοξία να κατακτήσει ένα μετάλλιο καλύτερο από το χάλκινο που είχε πάρει στη πόλη του Μεξικού τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Αυτή τη φορά στη κατηγορία 74 κιλών, όπου μετείχαν 21 αθλητές. Η ψυχολογία του ήταν πολύ καλή και έτσι ξεκίνησε με επιτυχία τη διοργάνωση. Κέρδισε τον Βέλγο Μπένς, τον Αυστριακό Μπέργκερ, τον Φινλανδό Τάπιο και ήρθε ισοπαλία 3-3 στα σημεία με τον περίφημο Σοβιετικό Ιγουμένοβ. Ήταν το ματς – κλειδί, όπως αποδείχθηκε, αφού άνοιξε το δρόμο για ένα μετάλλιο, στόχος που βοηθήθηκε σημαντικά και από τη πρόκριση του με μπάι σε ένα γύρο. Στον τελικό, αντίπαλος του ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Βίτσεσλαβ Μάχα που στον πρώτο του αγώνα είχε χάσει από τον Βούλγαρο Κόλεφ αλλά στη συνέχεια είχε πετύχει πέντε νίκες σερί. Ο Μάχα είχε χάσει από τον Γαλακτόπουλο εύκολα τρεις μήνες πριν και γενικώς δεν είχε καλή παράδοση μαζί του. Ωστόσο, ο Μάχα επικράτησε απρόσμενα με 5-3 στα σημεία και ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το ασημένιο μετάλλιο, το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του. Η κατάταξη Μάχα (Τσεχ/κία) Γαλακτόπουλος (Ελλάς) Κάρλσον (Σουηδία) Κόλεφ (Βουλγαρία) Κέτσμαν (Γιουγκ.) Ρομπέν (Γαλλία) Πόλ (Α .Γερμανία) Σρέτερ (Δ. Γερμανία).

 

Τι είπε..

«Τα γεγονότα με την επιδρομή των Παλαιστινίων στο Ολυμπιακό Χωριό μας είχαν επηρεάσει όλους τους αθλητές. Ειδικά εμένα γιατί στη συνέχεια με έβλεπαν μελαχρινό και με είχαν τρελάνει στους ελέγχους οι αστυνομικοί. Παράλληλα είχα πρόβλημα και με τα κιλά μου και έκανα σκληρή δίαιτα. Ξεκίνησα καλά τους αγώνες, πάλεψα θαυμάσια με τον Σοβιετικό και πίστευα ότι θα κερδίσω το χρυσό αλλά στον τελικό έκανα πολλά λάθη. Έχασα ένα παιχνίδι που ήμουνα σίγουρος ότι θα κερδίσω».

10 Σεπτεμβρίου 1972

«Θυμάμαι ότι ο αρχηγός της αποστολής Ορέστης Γερασιμίδης είχε δώσει εντολή ότι όποιος αργήσει να επιστρέψει στο Ολυμπιακό Χωριό αργότερα από τις 11 το βράδυ θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Νέοι εμείς τότε που να κρατηθούμε, δεν ήταν εύκολο. Ένα βράδυ βγήκαμε έξω με δύο – τρεις αθλητές ακόμα και γυρίσαμε στις 3 το πρωί. Μας έπιασαν στα πράσα, ο Γερασιμίδης έλλειπε και αφού ορκιστήκαμε ότι δεν κάναμε τίποτα άσχημο στην έξοδο μας, όλα τέλειωσαν ευνοϊκά. Είχα πάρει μια τρομάρα τότε…
Πριν τον αγώνα με τον Σαπούνοβ είδα ένα φίδι στο όνειρο μου και το θεώρησα καλό οιωνό. Ήρθε τότε και ο προπονητής ο Πετμεζάς και μου είπε ότι θα κερδίσω τον Σοβιετικό αθλητή, είχε διαίσθηση. Έτσι και έγινε τελικά. Στη συνέχεια όμως έδωσα μέσα σε 15 λεπτά δύο αγώνες και οι δυνάμεις μου είχαν περιοριστεί σημαντικά»

26 Οκτωβρίου 1968

backtotop