H ομιλία του Προέδρου Σπύρου Καπράλου στην Τελετή Βραβεύσεων της ΕΟΕ

Wednesday, January 9, 2019 - 23:55

Καλή Χρονιά σε όλους σας, τις οικογένειές σας και τον Ελληνικό αθλητισμό!
Καλώς ήρθατε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην ετήσια γιορτή μας για να βραβεύσουμε τους καλύτερους αθλητές, αλλά και προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς και για να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίττα.
Αποχαιρετήσαμε το 2018 με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και με περισσή υπερηφάνεια, καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε για τη χώρα μας με 125 μετάλλια στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, τρανή απόδειξη ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες μας, αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας. Και αναφέρομαι σε αθλητές του επιπέδου του Λευτέρη Πετρούνια, της Άννας Κορακάκη και της Κατερίνας Στεφανίδη που δύο χρόνια μετά το θρίαμβό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν, μαζί με άλλα σπουδαία παιδιά, όπως η Βούλα Παπαχρήστου, ο Μίλτος Τεντόγλου και η Έλενα Χατζηλιάδου, που βραβεύονται σήμερα αλλά και πολλούς άλλους εξαίρετους αθλητές μας.

Ήδη με την Άννα Κορακάκη, τον Βύρωνα Κοκκαλάνη, τη Μαρία Μπόζη, τη Ραφαηλίνα Κλωναρίδου και τη Βασιλεία Καραχάλιου, η Ελλάδα εξασφάλισε μέσα στο 2018, τις τέσσερις πρώτες προκρίσεις για το Τόκυο.
Μέσα σε αυτή την εντυπωσιακή συγκομιδή των 125 μεταλλίων συγκαταλέγονται τα 48 μετάλλια που κατέκτησε η Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες κατακτήσαμε 7 μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία ήταν χρυσά με την Ελίνα Τζένκο, το δίδυμο Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου και τον Αλέξανδρο Καλπογιαννάκη. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να πάρει την 24η θέση, σε μια διοργάνωση όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου ηλικίας έως 18 ετών και ελπίζω να αποτελέσουν τους μελλοντικούς μας Ολυμπιονίκες.

Τα χρυσά μετάλλια των παιδιών αυτών, μαζί με το ασημένιο του Σάββα Θώμογλου τα χάλκινα της Φανής Τζέλη, της Όλγας Φιάσκα και της Αντωνίας Σακελλαρίδου, αλλά και τις εξαιρετικές εμφανίσεις πολλών ακόμα νέων αθλητών στη διοργάνωση του Μπουένος Αϊρες, πιστοποιούν ότι ο ελληνικός αθλητισμός εκτός από παρόν, έχει και ελπιδοφόρο μέλλον.
Ένα μέλλον, όμως, που τόσο η Πολιτεία, αλλά και όλοι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού, πρέπει να προασπίσουμε, παρέχοντας στην αθλητική νεολαία τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για προπόνηση και προετοιμασία, ενόψει των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων.
Το κονδύλι της Ολυμπιακής προετοιμασίας έχει διακοπεί από το 2010, οι αθλητικές ομοσπονδίες συνεχίζουν να λαμβάνουν επιχορήγηση που όμως δεν είναι αρκετή, σε μερικές περιπτώσεις, ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Νέα προπονητήρια δεν έχουν δημιουργηθεί και τα ήδη υπάρχοντα δεν αρκούν για να φιλοξενήσουν όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα.

Μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες, τα παιδιά μας προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, συνεπικουρούμενα από τους γονείς, που είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι χορηγοί του ελληνικού αθλητισμού. Στο πλευρό τους στέκονται οι χαμηλά αμειβόμενοι προπονητές καθώς και οι ερασιτέχνες παράγοντες. Σε όλους αυτούς αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα δυνατό χειροκρότημα…

Εμείς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα τους αθλητές, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, να παραμερίσουμε εμπόδια και να ξεπεράσουμε δυσκολίες, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα αυτά τα παιδιά, την προετοιμασία τους για το μεγάλο όνειρο, που δεν είναι άλλο, από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Ρίο», το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο καθώς η Ελλάδα κατέκτησε στη Βραζιλία, τριπλάσιο αριθμό μεταλλίων σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις στο Πεκίνο και το Λονδίνο ενώ και τα έξι μετάλλια προήλθαν από αθλητές που είχαν υιοθετηθεί.
Μετά λοιπόν το Ρίο, ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια και το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα είναι η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους ιδιώτες, τις εταιρείες και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και να καλέσω ακόμα περισσότερους να το στηρίξουν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι με την παρουσία των αθλητών μας στην ιαπωνική πρωτεύουσα, θα νιώσουν υπερήφανοι για τη βοήθεια που τους προσέφεραν.
Να επισημάνω πάντως, ότι ήδη βρισκόμαστε σε καλά χέρια, καθώς η σπουδαία ασφαλιστική εταιρεία NN είναι χρυσός χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και παράλληλα έχει ασφαλίσει όλες τις αποστολές στο εξωτερικό, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Μέχρι τότε θα κινούμαστε με τη βοήθεια της Toyota η οποία πέρα από την οικονομική βοήθεια, παρέχει στην ΕΟΕ τα αυτοκίνητα και τα βαν της για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία του 2020 αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών που έχουν οι επίλεκτοι αθλητές καθώς και οι αθλητικές ομοσπονδίες, η ΔΟΑ και η ΕΘΝΟΑ.
Φροντίσαμε και για την αθλητική ενδυμασία όλων των αποστολών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ως το 2020 καθώς συμφωνήσαμε με την εταιρεία αθλητικής ένδυσης 4F.
Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία με τα κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα Ερρίκος Ντυνάν, Ευρωκλινική, Υγεία, Euromedica Θεσσαλονίκης και την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για τους αθλητές μας, με δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών τους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που συμβαίνει αυτό, τοποθετώντας ουσιαστικά ένα πέπλο προστασίας πάνω από τους αθλητές μας, που γνωρίζουν ότι εάν παρουσιαστεί ανάγκη, θα τους εξυπηρετήσει το καλύτερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.
Δεν μείναμε, όμως, μόνο στην πρόληψη και την ιατρική φροντίδα, αλλά προβλέψαμε και για την προπόνηση τους, υπογράφοντας συμφωνία με τα Holmes Place για τη δωρεάν χρήση των πρωτοποριακών γυμναστηρίων τους.

Προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της προετοιμασίας κινείται και η συμφωνία με το Κέντρο Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence) που λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θα προσφέρει πλήρεις εργομετρικές εξετάσεις αλλά και υψηλού επίπεδου επιστημονική υποστήριξη των αθλητών μας σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Παράλληλα, υπογράψαμε συμφωνία και με την Attica Group ώστε όσοι αθλητές έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, να ταξιδεύουν δωρεάν με τα πλοία της. Ακόμα, η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ της οικογένειας Σκλαβενίτη στηρίζει τους αθλητές που θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο με μηνιαίες δωροεπιταγές.
Το τελευταίο μέλος που εντάχθηκε στην οικογένεια των υποστηρικτών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η εταιρεία Herbalife που φροντίζει για την σωστή και υγιεινή διατροφή των αθλητών.
Ωστόσο, η φροντίδα μας προς τους αθλητές δεν περιορίζεται μόνο στην διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας. Για πρώτη φορά μεριμνούμε και για την επόμενη μέρα, όταν πλέον θα έχει πέσει η αυλαία της αγωνιστικής τους πορείας. Υπογράψαμε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στους αθλητές, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις που θα αποτελέσουν ισχυρά εφόδια για την επαγγελματική τους ζωή μετά τον αθλητισμό.

Επίσης, με δικές μας προσπάθειες, εξασφαλίσαμε από τη ΔΟΕ, έκτακτη επιχορήγηση ύψους 320.000 δολαρίων μέσω του προγράμματος "Υποτροφίες για αθλητές Τόκυο 2020", που θα μοιραστούν σε 16 αθλητές και αθλήτριες που διεκδικούν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για το διπλάσιο του προϋπολογισμού που δίδεται σε μία Ολυμπιακή Επιτροπή χώρας με το προφίλ και το μέγεθος της Ελλάδας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ετήσιες υποτροφίες που χορηγούνται σε 41 αθλητές από το Ίδρυμα Λεβέντη, το Ίδρυμα Λάτση και την Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative) που ένωσαν τις δυνάμεις τους για το καλό του ελληνικού αθλητισμού, πιστεύουμε ότι παρέχεται μια σημαντική «τονωτική ένεση» στους αθλητές μας, στη δύσκολη προσπάθειά τους.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Εκτός από τους αθλητές και τις ομοσπονδίες, όπως σας είπα προηγουμένως, σε ασφυκτικά στενό κλοιό, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αναγκάζεται να λειτουργεί και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η ετήσια επιχορήγησή της από την πολιτεία ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που δεν αρκεί ούτε καν για τη μισθοδοσία του προσωπικού της.
Έτσι, αναζητήσαμε και νέες πηγές χρηματοδότησης. Εκτός από τους χορηγούς που σας ανέφερα, πήραμε σημαντική ανάσα από τη λειτουργία του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο λειτουργεί υπό την επίβλεψή μας. Από το 2010 που ανοίξαμε ξανά τις πύλες του για το κοινό, έχει μεταβληθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της πρωτεύουσας, όπως φανερώνουν οι αριθμοί.

Από την ημέρα επαναλειτουργίας του ως και την τελευταία ημέρα του 2018, έχουν επισκεφθεί το Στάδιο 1.363.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 256.000 είναι μαθητές.
Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο χώρο, μαθαίνουν την ιστορία του Καλλιμάρμαρου μέσα από ένα σύγχρονο ακουστικό σύστημα σε 11 διαφορετικές γλώσσες και επισκέπτονται την έκθεση με τις δάδες και τις αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 2010 ξεκινήσαμε με 20.581 επισκέπτες και καταφέραμε να φτάσουμε στον αριθμό ρεκόρ των 240.722 επισκεπτών την χρονιά που τελείωσε πριν λίγες μέρες.
Μπορείτε να δείτε στην διαφάνεια την καμπύλη αύξησης κατά έτος…

Μιας και μιλάμε για το Παναθηναϊκό Στάδιο, σήμερα ήταν ξεχωριστή μέρα καθώς ξανάρχισε το πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό- Kids’Athletics» με την πολύτιμη αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διακοπεί πέρυσι, με αναίτια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, παρότι γνώριζε τεράστια επιτυχία και το είχαν παρακολουθήσει 184.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Στο πλαίσιο του «Αγαπώ τον Αθλητισμό- Kids’Athletics» οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τα αγωνίσματα του στίβου, το μπάσκετ και το βόλεϊ και να ξεναγηθούν στο Καλλιμάρμαρο, μια εμπειρία πραγματικά μοναδική όπως ομολογούν τα ίδια τα παιδιά.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέλω να επισημάνω την πολύτιμη συμπαράσταση και υποστήριξη των Ιδρυμάτων «Σταύρος Νιάρχος» και «Παύλος & Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου».
Κλείνοντας την αναφορά μου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, δεν πρέπει να παραλείψω ένα έργο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και αφορά την διάστρωση του δαπέδου στο πέταλο του Αρδηττού, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες για τους πολίτες της Αθήνας οι οποίοι αθλούνται καθημερινά εκεί δωρεάν.
Ένα από τα σημαντικά θέματα που επιλύσαμε το 2018 ήταν η αλλαγή του καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το οποίο εκσυγχρονίσαμε και έχει ήδη εγκριθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το νέο καταστατικό το έχετε στα χέρια σας, αγαπητέ Υπουργέ, κ. Γιώργο Βασιλειάδη, και θα σας παρακαλούσαμε να το καταθέσετε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα την εφαρμογή του ώστε να εκσυγχρονιστεί η ΕΟΕ και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής.

Έχουμε σήμερα την τιμή να είναι μαζί μας, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, κ. Janez KOCIJANCIC, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Raffaele Pagnozzi. Η ΔΟΕ και οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές ευαισθητοποιήθηκαν λόγω της τραγωδίας που έπληξε το περασμένο καλοκαίρι την Ελλάδα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και πρόσφεραν 150.000 δολάρια σε αθλητές και αθλήτριες που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα αλλά και σε αθλητικούς χώρους στις πυρόπληκτες περιοχές. Θέλω μέσα από την καρδιά μου, να τους ευχαριστήσω για την πράξη αυτή που δείχνει την αλληλεγγύη τους προς την χώρα μας και προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ιδιαίτερα όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μας κάνει για μία ακόμα φορά την τιμή να είναι μαζί μας, αποδεικνύοντας τη μεγάλη του αγάπη για την αθλητική νεολαία της χώρας, την οποία σήμερα τιμούμε.

Σήμερα, εκτός των αθλητών, θα τιμήσουμε και τρεις ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά. Στον ιστιοπλόο και γιατρό Στέφανο Χανδακά με τον οποίο ήμασταν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, εγώ τότε ως αρχηγός αποστολής κι αυτός ως αθλητής, ο οποίος μερίμνησε για το ιατρικό πρόγραμμα υποστήριξης των αθλητών. Στον Στέφανο Χανδακά θα απονεμηθεί το βραβείο της ΔΟΕ IOC Τrophy για την προσφορά του στον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό και την Κοινωνία.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα απονείμει το Αριστείο Δημήτριος Βικέλας, το οποίο θέσπισε πέρσι για πρώτη φορά, στον Γιάννη Παπαδογιαννάκη που υπήρξε Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ και κατέχει το ρεκόρ να έχει υπάρξει τέσσερις φορές αρχηγός της Ολυμπιακής ομάδας. Επίσης, το Αριστείο Δημήτριος Βικέλας θα απονεμηθεί σε μία κυρία που έβαλε τον γυναικείο αθλητισμό σε άλλο επίπεδο στη χώρα μας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, στην Ολυμπιονίκη μας Βούλα Πατουλίδου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα, σε μία σημαντική ημέρα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με την ίδια όρεξη, με το ίδιο πάθος για τον αθλητισμό και με την ίδια αγάπη για τους αθλητές, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειες, όχι μόνο για τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα αυτή αλλά και για τα υπόλοιπα που είναι εκεί έξω, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα και συνεχίζουν με τα κατορθώματα τους, να κάνουν υπερήφανο ολόκληρο τον ελληνισμό.
Νομίζω ότι αξίζουν και δικαιούνται όλη την προσοχή και την αγάπη μας!

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή Χρονιά!