Μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ

O χαιρετισμός του Σπύρου Καπράλου στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες PyeongChang 2018:

Mε μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εδώ όπου στην αρχαιότητα διοργανώνονταν τα Παναθήναια, αλλά και άλλοι σπουδαίοι αγώνες. Στο Στάδιο αυτό αναβίωσαν το 1896 οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και φιλοξενήθηκαν αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 Αυτό λοιπόν το ιστορικό στάδιο ανοίγει σήμερα τις πύλες του για να υποδεχθεί το Ιερό Φως του Ολυμπισμού, μετά από το επταήμερο ταξίδι του καλύπτοντας περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα στην Ελλάδα.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος με όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, από την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, μέχρι να φτάσει εδώ, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα.

Ήμασταν μάρτυρες της γέννησης του Ολυμπιακού φωτός, σε μία συγκινητική τελετή στον τόπο που ξεκίνησε το 776 πχ η κορυφαία αθλητική, κοινωνική αλλά και πολιτιστική διοργάνωση, που εξελίχθηκε στη δυνατότερη έκφραση φιλίας και άμιλλας των λαών όλου του κόσμου.

Είδαμε, στη συνέχεια, τη Φλόγα να διανύει τη μακρά πορεία της στη χώρα μας από χέρι σε χέρι, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από πόλη σε πόλη και να στέλνει μέσω της λάμψης της, τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Και τώρα ήλθε η ώρα, το ταξίδι αυτό στη χώρα μας να φτάσει στο τέλος του με ιδανικό επίλογο εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο που αποτελεί το συνδετικό κρίκο των αρχαίων με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Φλόγα που θα παραδοθεί σε λίγη ώρα στην αντιπροσωπεία της PyeongChang, είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες. Είναι το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.

Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Αυτό το ψήφισμα γίνεται ξανά επίκαιρο στις ημέρες μας και είναι ευχή όλων μας, οι λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν τη φλόγα στην Κορέα, να μεταδώσουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να προάγει την ειρήνη και να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Αγαπητοί φίλοι μας από την Κορέα.

Σας παραδίδουμε, σήμερα, την Ολυμπιακή Φλόγα για να τη μεταφέρετε στη μακρινή αλλά πανέμορφη χώρα σας και να συνεχίσει να μεταφέρει στο υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού της, τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης.

 Ενώνω τη φωνή μου, με τη φωνή όλων των Ελλήνων και σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, καλή επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang. Είμαι σίγουρος ότι με τη μακραίωνη παράδοση, την πίστη στις αξίες και τη μεγάλη αγάπη σας για τον αθλητισμό, θα διοργανώσετε εξαιρετικούς αγώνες τον επόμενο Φεβρουάριο!

Σπύρος Ι. Καπράλος

Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής